Gå direkt till huvudinnehåll
Researchdata.se

Vad ska jag dela?

Grundregeln är att man ska publicera tillräckligt mycket data och dokumentation för att andra ska kunna återanvända dessa data i andra syften. Det ska också vara möjligt att verifiera resultaten genom att reproducera studiens databearbetning.

Det är viktigt att de data du väljer att dela är strukturerade och dokumenterade på ett sätt som är begripligt för andra

De behöver också finnas i ett filformat som är öppet och/eller vanligt förekommande inom ditt forskningsområde.

Det kan vara värdefullt att redan i ett tidigt skede av ett forskningsprojekt fundera över vilka material som produceras under forskningsprojektet som det kan bli aktuellt att dela i form av data. Genom att löpande dokumentera dem väl kan du spara mycket tid när de ska delas.

När det blir dags att rent konkret dela data, oavsett om det är i ett repositorium eller via en datatidskrift, är det bra att känna till två vanligt förekommande begrepp:

Dela data från olika delar av forskningsprojektets gång

I vissa fall är det viktigt att andra kan förstå de arbetsflöden och databehandlingar som lett fram till det slutliga forskningsmaterialet, till exempel om man har rensat eller ändrat värden i ett material. Då kan det vara bra att dokumentera och publicera data från olika faser av ett projekt – men tänk på att det bara är de mest nödvändiga stegen i processen som behöver publiceras. Data från steg som lätt kan återskapas av andra behöver inte dokumenteras på samma sätt.

I många fall är det däremot inte rimligt eller ens önskvärt att publicera data från olika faser i ett forskningsprojekt, utan det räcker att tillgängliggöra den slutliga versionen av projektets data.

Vilka steg i arbetsprocessen som är värda att publicera avgör du utifrån din expertis om det datamaterial du arbetat med. Tänk också på att det som är aggregerade data för en forskare kan utgöra rådata för en annan.