Gå direkt till huvudinnehåll
Researchdata.se

Användarguide

I katalogen kan du söka efter forskningsdata publicerade inom samtliga forskningsområden. För att effektivt hitta de data du söker så kan det vara till stor hjälp att använda filter. Tänk på att alla resurser inte innehåller alla metadata, därför är det inte säkert att en filtersökning ger ett heltäckande resultat.

Språk

Många av resurserna finns beskrivna på både svenska och engelska. Om översättning saknas så visas det språk som metadata finns i. Det kan hända att det ena språkvalet innehåller mer detaljerade metadata och i en del fall finns det information i katalogposten om vilket språk som innehåller mest detaljerad information.  

Du kan växla språk för hela webbsidan uppe i högra hörnet.  

Sök data

Sök data genom att skriva sökord i sökfältet. Du kan söka på både svenska och engelska termer och oavsett vilken språkinställning du har för sidan får du samma träffar. Antal träffar visas högst upp i sökresultaten. Du kan sortera sökresultat efter relevans, publiceringsdatum, datum för uppdatering och titel (A-Ö/Ö-A). Du kan också välja hur många träffar som ska visas per sida. 

Avancerad sökning:

  • vatten temperatur är en AND-sökning och ger träffar som innehåller både vatten och temperatur
  • vatten | temperatur är en OR-sökning och ger träffar på vatten eller temperatur
  • - före ett ord eller en fras anger att ordet/frasen ska uteslutas
  • * anger att ett obestämt antal okända tecken döljer sökordet, till exempel val* för att söka på valundersökning, valresultat, valmanifest. Prefixsökning görs alltid i titelfältet.
  • använd citattecken för att söka på en hel fras, till exempel "läser tidning"
  • proximity search, till exempel  "läser tidning"~10 innebär att "läser" och "tidning" måste förekomma med ett avstånd på maximalt 10 ord mellan dem
  • fuzzy sökning (ord som liknar det man söker efter), lägg till ~N efter ordet, där N är längden på efterkommande tecken (fuzziness), till exempel tidning~5
  • gruppera uttryck med parenteser:  läser + (tidning | bok).

Filter för att söka

Det finns möjlighet att söka efter data genom att använda filter. Observera att inte alla dataset i katalogen innehåller de metadata som filtren täcker.  

Ämne
Forskningsområde enligt Svensk standard för indelning av forskningsämnenÖppnas i en ny tabb. Anges för alla dataset i katalogen.

Dataformat/datastruktur 
Beskriver formatet/strukturen på de data som finns i datasetet, till exempel numeriska, text, video. Detta beskriver inte format på datafiler (filformat). Kontrollerad vokabulär från DDIÖppnas i en ny tabb.

Geografisk plats 
Geografiskt område som innehållet i data avser. Anges enligt GeoNamesÖppnas i en ny tabb.

Samling 
Samlingar som för grupper av dataset. Endast data som delas via DORIS kan ingå i samlingar.

Forskningshuvudman 
Ansvarig forskningshuvudman för data.

Tillgänglighetsnivå 
Anger om data delas öppet eller med begränsad åtkomst.

Källa 
Ursprunglig källa eller repositorium för datasetet. Möjligt att söka inom filtret och sortera träffar. Ursprunglig källa visas också som ikon på landningssidan/katalogposten för datasetet i kombination med forskningshuvudman.

Språk 
Huvudsakligt språk för datasetet. Anges enligt standarden ISO 639-3.

Datakälla 
Anger härkomst för data, varifrån data hämtats, t.ex. befolkningsgrupp eller register. Möjligt att söka inom filtret och sortera träffar. Kontrollerad vokabulär från DDIÖppnas i en ny tabb.

Urvalsmetod 
Metod(er) för urval. Möjligt att söka inom filtret och sortera träffar. Kontrollerad vokabulär från DDIÖppnas i en ny tabb.

Analysenhet 
Den/de enheter som datasetet beskriver/analyserar, t.ex. individ eller geografisk enhet. Kontrollerad vokabulär från DDIÖppnas i en ny tabb.

Tidsdimension 
Anger hur datainsamlingen är designad över tid.

Lämningstyp 
Ger möjlighet att filtrera på olika lämningstyper. Anpassad för arkeologiska data. Möjligt att söka inom filtret och sortera träffar.

Arkeologisk undersökningstyp 
Ger möjlighet att filtrera på olika undersökningstyper för arkeologiska data. Möjligt att söka inom filtret och sortera träffar.

Tidsperioder som undersöks 
Anger den/de tidsperioder som data beskriver. Observera att detta kan skilja från när data samlades in. Tid anges enligt standarden ISO-8601.

Tidsålder 
Historisk tidsperiod som data beskriver, välj från- och tilldatum. 

Sök på karta

Genom att söka efter dataset via karta kan du hitta data utifrån dess geografiska position. Tänk på att alla dataset inte har geografisk information kopplad till sig på ett sådant sätt att de är sökbara via kartsöket.

Katalogposten

I katalogposterna för dataset finns övergripande information om data i form av maskinläsbara metadata. Här finns bland annat information om:

  • PID för datasetet
  • eventuell licens för data
  • skapare/primärforskare för datasetet
  • ansvarig forskningshuvudman/organisation
  • en beskrivning av data, geografisk information och metod för insamling, med mera
  • nyckelord och ämnesklassificeringar
  • länkar till relaterade publikationer och andra resurser
  • administrativa uppgifter

Data som delas öppet via DORIS finns direkt nedladdningsbara i katalogposten. För övriga finns länk till var datasetet kan nås, alternativt information om hur data kan nås.  

Varje katalogpost visar ett förslag för hur data kan citeras. Det går att växla mellan olika citeringsformat, samt kopiera eller ladda ner citeringen.  

Fält som är markerade i en gråblå färg är klickbara för att skapa en ny sökning i katalogen. Länkar till andra källor/webbsidor är markerade med en diagonal pil.